top of page

Frågor och svar kring färskfoder

Hur mycket färskfoder behöver en hund eller katt?

 

För hund är den generella rekommendationen är 2 procent av hundens kroppsvikt. Det kan variera något beroende på individuella skillnader. 

För katt är motsvarande 3-4 procent av kattens vikt den normala rekommendationen.

 

Vad gör att hundar eller katter behöver olika mycket färskfoder?

 

Hundar och katter har olika förutsättningar, precis som människor. Faktorer som påverkar hur mycket färskfoder de behöver är ämnesomsättning, omgivande temperatur, genetisk grundförutsättning, ålder, kön, hur konditionen på djuret är, ras, aktivitetsnivå och hormoner.

 

Finns det några risker med färskfoder?

 

Generellt finns det inga större risker med att fodra sin hund eller katt med färskfoder. De risker som oftast är associerade med färskfoder är naturligt förekommande bakterier och råa ben. Normalt förekommande bakterier är levande och bidrar till stor del till en bättre hälsa hos hunden och katten. Bägge har mag- och tarmsystem som är skapta för att bryta ner naturligt förekommande bakterier och ben. Flertalet studier har påvisat att ett djur kan vara bärare av bakterier utan att själva insjukna. 

 

Man behöver hålla god kökshygien. Förvaring av maten bör ske i en sluten burk i kylen eller frysen. Diska köksredskap och skålar efter användning.

 

Oprocessat (rått) kött kan innehålla bakterier i olika mängd, lite beroende på köttslag och ursprung, och givetvis även beroende på hantering. Vissa bakterier är naturliga och andra har framkommit på grund av människans djurhantering. Detta gäller både de råvaror vi själva använder och äter samt det färskfoder vi väljer att ge våra hundar. 

 

Räcker det med en proteinkälla i min hunds mat?

 

Om hunden har allergier, magproblem, hudproblem eller liknande kan det vara bra att ha endast en proteinkälla i fodret under tiden man utesluter foderrelaterade bekymmer. Ett helfoder som enbart innehåller en proteinkälla är kompletterat med ämnen för att säkerställa att djurets näringsmässiga behov tillfredsställs.

 

En frisk hund eller katt bör äta varierade köttslag, men det är inte nödvändigt att variera dessa köttslag dagligen.

 

 

Har köttet i färskfoder hög kvalitet?

 

Ja, samtliga producenter i Sverige, Norge och Finland använder råvaror från godkända slakterier och foderleverantörer. Grunden i färskfoder består ofta av kyckling- eller kalkon skrov, nötvom och organ så som hjärta, njure, lever, lunga. 

 

Tar hunden upp mer näring från färskfoder?

 

Smältbarheten i färskfoder är oftast högre än torrfoder. Detta leder till bättre allmänhälsa, fastare avföring och och ett bättre upptag av näringen.

 

Är det dyrare att ge färskfoder än torrfoder?

 

Precis som det finns olika prisklasser på torrfoder så finns det olika priser på färskfoder. Generellt blir det inte någon större skillnad i pris.

 

Var kan jag hitta färskfoder till min hund?

 

I dagsläget finns det färskfoder i nästan alla zoobutiker. Det blir även allt vanligare i dagligvaruhandel och i storköpsvaruhus. Gå in på färskfoderproducentens hemsida så finns det länkar till återförsäljare.

 

Blir hunden friskare av färskfoder?

 

Det finns inget foder som passar alla hundar, men färskfoder är anpassat efter hundens och kattens mag- och tarmsystem och därmed är det bättre lämpat för hundar och katter. Det finns viss evidens som visar att ett oprocessat, rått foder ger lägre sjukdomsgrad än torrfoder.

 

bottom of page