top of page

Enbart kött från livsmedelsgodkända slakterier i svenskt färskfoderDjurägare ställer sig ibland skeptiska till att ge sina husdjur färskfoder då det innehåller oprocesserat kött, trots att skillnaden mellan färskfoder och kött före tillagning är mindre än vad djurägarna tror.


Det finns ibland en rädsla bland djurägare för färskfoder och det råa köttets bakterier. Oftast är rädslan störst för multirestistenta bakterier, antibiotikaresistens, och salmonella. Att rädslan för dessa bakterier är större i färskfoder än i vår egen kost har visat sig överdriven då köttet i färskfoder kommer från samma djur som köttet vi själva lägger på tallriken och de delar av djuret som inte säljs i kyldisken går istället till färskfoderfabrikerna. Det är ett smart sätt att ta hand om de delar som blir över vid styckning såsom köttputs, lever, våm och hjärta – alltså så mycket som möjligt av djuret. Samtliga producenter av färskfoder i Sverige, Norge och Finland använder råvaror från godkända slakterier och foderleverantörer.


Rått kött kan alltid innehålla bakterier i olika mängd där en del bakterier är förekommer naturligt och andra har tillkommit i samband med människans djurhantering. Det gäller såklart både kött vi själva äter samt köttet i det foder vi väljer att ge våra husdjur. Antibiotikaresistenta bakterier kan förekomma i kött där överdriven antibiotikabehandling har förekommit och har, med all rätt, varit föremål för debatt i Sverige och världen under de senaste åren då det är en av våra stora folkhälsoutmaningar. I Sverige har vi en förhållandevis låg förekomst av antibiotikaresistens eftersom vi länge har arbetat för en ansvarsfull antibiotikaanvändning och friska djur i vår köttproduktion. En annan rädsla kan vara kring salmonella men även där är risken mycket låg i Sverige. Det svenska

kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenskt kött och svenska ägg.


När du hanterar rått kött bör du alltid följa Livsmedelsverkets rekommendationer så som att tvätta händerna, diska verktyg och annat som kommer i kontakt med köttet. Det gäller såklart oavsett om du tänker lägga ner maten i en matskål och servera ditt husdjur eller tillaga för egen konsumtion. 

Källor:


https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/salmonella

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/antibiotikaresistenta-bakterier

https://jordbruksverket.se/djur/foder-och-produkter-fran-djur/foder/tillverka-foder

730 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page