top of page

Kan njurproblem hos hundar förebyggas med färskfoder?Njurproblem hos hundar är tyvärr en vanlig företeelse och många är av uppfattningen att det krävs ett proteinfattigt veterinärfoder för att hunden ska må bra. Dr Conor Brady hävdar motsatsen i en serie om hundars och katters njurproblem och varför färskfoder kan hjälpa.


Dr Conor Brady är specialist på hundars näringslära och driver hemsidan www.dogsfirst.ie där han skriver om de stora fördelarna med att ge hundar en biologiskt anpassad rå föda. Han har skrivit en serie om hundar (och katters) njurproblem och problematiken med att veterinärer gärna rekommenderar

ett torrfoder med låg proteinhalt.


Njurarnas uppgift är att rena blodet från restprodukter samtidigt som de ska filtrera bort salt, gifter och avfall vilket kommer ut tillsammans med urin. När njurfunktionen av någon anledning är nedsatt kan det visa sig genom att hunden får ökad törst, en minskad aprit och allmän håglöshet.


Ett sätt att upptäcka nedsatt njurfunktion är att genom ett blodprov se om proteinnivåerna är högre än förväntat. En hög proteinhalt i blodet kan skvallra om att lever och njurar inte gör sitt jobb ordentligt eftersom protein är en användbar bioindikator på att något inte står rätt till. En högre proteinhalt än förväntat bör dock inte ensamt användas som underlag för att något är fel på din hund – den

kanske helt enkelt bara har ätit bättre och mer hälsosam mat än andra hundar.


Hundar som äter färskfoder har nämligen visat sig ha 20-30% högre proteinnivåer i blodet än hundar som äter torrfoder utan att något för den delen skulle vara fel. Att då ge en hund ett lågproteinfoder kan därför vara helt kontraproduktivt.


Hundar som äter en köttbaserad diet och vars blodprover analyseras kan alltså felaktigt få veterinärer att oroa sig för att njurar eller lever inte gör sitt jobb och därmed bli ordinerad ett lågproteinfoder. Studier visar dock att hundar som äter en kost med hög proteinhalt mår bättre än hundar som äter ett foder

med låg proteinhalt. Faktum är att de råutfodrade hundarnas förmåga att bryta ner protein är så effektiv att även när de i en studie replikerade kronisk njursvikt med en nedsatt njurfunktion på 75-90% så klarade hundarna som åt en högproteinkost bättre av att anpassa sig till ett varierat protein- och elektrolytinnehåll än de hundar som åt en lågproteinkost.


Njurarna på en hund fungerar som på andra djur och ju mer de används, desto mer slits de. Att se till att skona njurarna från onödigt slitage är därför det bästa du kan göra för att förhindra problem i framtiden. Ett färskfoder innehåller omkring 70% vätska och det är just vätska som gör att njurarnas funktion upprätthålls på bästa sätt. Vetegluten gör att hundens immunförsvar måste jobba i onödan vilket innebär en påfrestning på hundens njurar. Raffinerade och processade kolhydrater utgör i sig en påfrestning på hundens tänder och tandkött vilket också triggar immunförsvaret och därmed sliter onödigt mycket på njurarna. Ett bra sätt att utesluta raffinerade och processade kolhydrater och gluten ur hundens kost är därför att servera den färskfoder.


Den här artikeln baseras på tre blogginlägg av Dr Conor Brady. Samtliga källor och studier finns länkade direkt under originalinläggen.


 

Källor:


https://dogsfirst.ie/health-issues/kidney-disease-dogs/

https://dogsfirst.ie/health-issues/kidney-disease-dogs-part-2-question-low-protein-dry-dog-food/

https://dogsfirst.ie/health-issues/kidney-failure-in-dogs/


2 661 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page