top of page

Oro hos husdjursägare för att bli smittade av bakterier i färskfoder starkt överdriven

Uppdaterat: 4 mars 2020De påstådda riskerna för att bli sjuk av bakterier som skulle överföras till familjen från färskfodret som husdjursägare ger sina hundar och katter är starkt överdrivna. Det visar en färsk studie gjord av fakulteten för veterinärmedicin vid Helsingfors universitet, där husdjursägares uppfattning om att bli utsatt för patogenöverföring från råa husdjursfoder undersökts. Av totalt 16 475 hushåll från 81 olika länder visade sig att i endast tre hushåll (0,02 procent) hade köttet som matats till husdjuret verifierats innehålla samma patogen som isolerats från den insjuknade personen.


Resultatet från undersökningen reser också frågan om patogenerna kan ha överförts till familjen via barnen. De kan ha kommit från miljön utanför hemmet, som daghem eller andra offentliga platser. Resultaten är inte heller jämförbar med årlig statistik då svaren gällt för hela perioden hushållen matat sina husdjur med färskfoder, 0,1-65 år (median på tre år).


– Resultaten är till och med ännu mer häpnadsväckande än det som vi rapporterade i studien. Om vi tittar på prevalensen av patogenöverföring mellan hundmat och människa per husdjurs år under risk, så talar vi om en prevalens på endast 0.00003. Vi blev också förvånade av att se hur många som använde samma köksredskap för sin egen mat och till husdjurens färskfoder. Här ser vi eventuellt att små doser patogener kan verka som en sorts ”oral vaccination” då de verkar ge en ökad tolerans mot patogenerna. Det betyder dock inte att vi ska släppa på bra kökshygien men här behövs mer forskning, säger Anna Hielm-Björkman, principal investigator och forskningsledare för Dog Risk forskningsgrupp vid Helsingfors Universitet.


 

För att läsa mer, gå in på: https://www.helsinki.fi/en/news/life-science-news/households-feeding-their-dogs-and-cats-with-raw-food-do-not-consider-the-diet-a-significant-source-of-infections


2 068 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page