top of page

Svenska Färskfoder svarar på SLU:s inlägg om rått kött

SLU publicerade nyligen ett inlägg om eventuella risker med att ge rått kött till hundar. Branschföreningen Svenska Färskfoder har följande svar på inlägget.

Var noga med hygienen


Oprocessat (rått) kött kan innehålla bakterier av olika slag, dels beroende på köttslag och ursprung och givetvis även beroende på hantering. Vissa bakterier är naturligt förekommande, och andra har tillkommit i samband med människans djurhantering. Detta gäller både råvaror som vi själva ska äta samt det färskfoder vi väljer att ge våra hundar. Därför bör färskfoder hanteras på samma sätt som man hanterar exempelvis färsk kyckling som vi tillagar till oss själva. Efter hantering av köttet ska man tvätta händerna med varmt vatten och använda en bra tvål eller diskmedel. Eventuella köksredskap och hundskålar ska även de diskas noggrant i varmvatten med diskmedel.


Maten bör förvaras i försluten behållare med lock i kyl eller frys. Det handlar alltså om vanlig god livsmedelshygien.Noggrann råvarukontroll


Vi som leverantörer och tillverkare köper våra råvaror från slakterier som tillhandahåller livsmedel. Vi köper och använder de delar som människan inte vill ha, som exempelvis kycklingskrov, våm, vissa organ och köttavskär. Detta betyder att köttet är föremål för ett flertal provtagningar innan det hamnar i butik. Djuruppfödaren gör tester, slakteriet gör tester, vi tillverkare gör tester, norska Livsmedelsverket gör tester och även Jordbruksverket i Sverige gör tester. Om potentiellt farliga bakterier upptäcks stoppas produktionen, alternativt återkallas råvaran. Det är samma rutiner som för humanvaror. Vi gör även regelbundet egenkontroller av både utrustning och förvaringslokaler (frysrum).


Om potentiellt farliga bakterier upptäcks stoppas produktionen, alternativt återkallas råvaran.

Precis som SLU skriver så är bakterierna som upptäckts i testerna ofarliga för hundar. Deras tarm/matspjälkningssystem är gjorda för att hantera rått kött med de eventuella bakterier som finns där. Vi färskfoderföretag och våra konsumenter anser att hälsofördelarna med färskfoder jämfört med torrfoder/processat foder är väsentligt större än eventuella risker med hanteringen.Fördelarna överväger eventuella risker


Hundar har funnits vid människans sida i tusentals år, och att förändra deras kost på mindre än 60 år skapar stora problem för dem, vilket är en bidragande orsak till de allergier, magproblem och tandproblem vi ser i dag. Vi rekommenderar våra konsumenter att hantera färskfoder på samma sätt som de råa köttråvaror de handlar till sig själva. Var noga med att tvätta händerna ordentligt med varmt vatten och en bra tvål eller diskmedel. Eventuella köksredskap och hundskålar ska diskas noggrant i varmvatten med diskmedel. Maten ska förvaras i försluten behållare i kyl eller frys. Håll en god kökshygien.

För att läsa SLU:s inlägg, gå in på: https://www.slu.se/ew-nyheter/2019/3/ratt-kott-till-hunden-kan-vara-en-risk-for-agaren/?fbclid=IwAR2q3O7s01_86-Wp0dmmpMs9Sc9ZOCTBcF5-Y93pr-yFHeM-62eTqAQWGS8 

Branschföreningen Svenska Färskfoder organiserar Sveriges färskfoderföretag. Föreningen driver och utvecklar färskfodermarknaden, guidar konsumenter i foderfrågor, informerar om fördelarna med färskfoder och tar fram riktlinjer för hantering och utfodring tillsammans med myndigheter.


I Sverige finns i dag cirka 15 etablerade godkända fabriker för tillverkning av färskfoder. Följande producenter av färskfoder är medlemmar i Svenska Färskfoder:


Bravo, Fodax, Halla Petfood, Hugo & Celine, Klass, Mush, Nordic Sturko, Pondusfoder, Raw for Paw, Real Färskfoder, Sund Hundmat, Voff Science och Vom og Hundemat.


För att läsa mer om Svenska Färskfoder, gå in på www.svenskafarskfoder.se


För att ladda ner högupplösta bilder, gå in på https://www.svenskafarskfoder.se/bildbank


För mer information, kontakta gärna:

Carl Haglind, talesperson för Svenska Färskfoder, +46 70 777 3905, talesperson@svenskafarskfoder.se

Karin Pontén, initiativtagare och ordförande i Svenska Färskfoder, +46 708 66 66 31, ordforande@svenskafarskfoder.se

892 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page