top of page

Vad är färskfoder?

Färskfoder är den kommersiella foderprodukten som bäst överensstämmer med hund- eller kattdjurs grundläggande krav på föda – rått kött. Det kan bäst beskrivas som en mald blandning av rått kött, ben, fett och inälvor. Det kan också innehålla olika sorters grönsaker, ris, potatis eller spannmål samt vitaminer och mineraler och användas som helfoder eller kompletteringsfoder. Färskfoder kan vara färskt, fruset eller frystorkat.

 

Så länge som det har funnits hund- eller kattdjur har deras kost bestått av rått kött, ben, organ och grönsaker. De har jagat och ätit av bytesdjurens alla delar. Dagens hundar och katter har trots en viss anpassning kvar samma grundförutsättningar som sina förfäder när det kommer till att tugga, svälja och spjälka olika sorters föda. De har kvar ungefär samma tänder, matsmältningssystem och näringsbehov. Hundar och katter mår oftast bäst av den föda som de åt naturligt innan de blev domesticerade.

Det finns variationer i innehållet mellan olika färskfoder men gemensamt är att fodret inte är värmebehandlat utan serveras naturligt som det är, precis som hundar ätit under de 3000-4000 år som de funnits vid vår sida.

bottom of page